Nye muligheder for NGO’er i 2023

Ifølge Frivilligrapport 2019-2021 fra Center for frivilligt socialt arbejde er det under 10% af støtten til NGO’er, der stammer fra private virksomheder på trods af, at mange virksomheder har et reelt ønske om at tage et socialt ansvar.

Som helt lille gik jeg en tur langs stranden med min far. Vi gik forbi et område, hvor der lå naturister, og jeg ytrede mig højlydt om, hvor synd det var for dem, at de ikke havde råd til tøj. Jeg ville gerne hjælpe og foreslog en tøjindsamling – en historie, min far ofte underholder med, når familien er samlet i julen. Jeg har altid brændt for at hjælpe mennesker, der har brug for hjælp. Derfor er jeg tit at finde i organisationer, der arbejder med netop det formål.

Hjerternes fest eller mangel på samme?

I mit tidligere arbejde med hjemløse fandt jeg ud af, at ikke alle har råd til tøj og ikke alle har en familie at gå tur langs stranden eller holde jul med. Jeg har holdt jul på en varmestue, og det, der gjorde størst indtryk på mig, var ikke dansen om juletræet eller uddelingen af deres eneste gave i form af et par hjemmestrikkede sokker, men de lettelsens suk og stilheden, da aftenen var overstået. Det var tydeligvis en uudholdelig aften, som skulle overstås. Mange af os genkender lettelsen, når julen er overstået, også selv om vi har en nogenlunde almindelig familie. Få af os har oplevet, at vi ingen steder har at tage hen, og at alle lys, julesange og duften af brændte mandler minder os om alt det, vi aldrig har haft, om fraværet af et kram eller en godnathistorie.

Julen er en særlig tid og for mange en rigtig svær tid, også økonomisk.

Krise og inflation påvirker lige nu alle, men mest dem, der i forvejen havde det svært. Trængte børnefamilier, hvis få penge er blevet endnu mindre værd, må konstatere, at der ikke blev råd til gaver eller julemad i år. I NGO’er smøres der madpakker, så børn fra trængte familier også har noget at spise i skoletiden.

Det sociale ansvar er stort, og NGO’erne indenfor det sociale område lever i konstant frygt for, om lige netop deres område bliver ramt af den kommunale sparekniv, og om de fondsmidler, de har søgt sammen med alle de andre, bliver deres.

Hjælp til NGO’er

Jeg har det seneste år overvejet, hvad der skal til for at ændre den situation. Hvordan kan jeg hjælpe NGO’er med at øge kvaliteten af deres tilbud og med nytænkning, så socialt udsatte får flere muligheder og bedre hjælp?

Derfor har jeg indgået et samarbejde med Nina Bech Stage fra Innovation Lab, da jeg ser et stort behov for at tænke nyt, og hvor innovation er en essentiel del af denne proces.

Det er mit bud på at tage et socialt ansvar. Hvad gør du og hvad gør din organisation?

Af: Maria Schack,
www.mariaschack.dk